19 Kwi

Czas na sezon, czas na grilla!

Wiosna w rozkwicie – czas niebieskiego nieba i słonecznej pogody, a w następstwie… sezon na grilla!

 

Któż nie jest fanem zajadania się przysmakami z rusztu, w asyście przepełnionego aromatami dymu i żarzącego powietrza. Pytanie iście retoryczne, bo generalizując każdy z Nas czerpie z tego przyjemność, grillowanie to świetny argument, aby spotkać się z przyjaciółmi czy z rodziną. Nadrzędnym jednak pytaniem było by… któż jest mistrzem grilla? Cóż, mistrzem jest ten kto ma na czym przyrządzać piekielnie dobre potrawy. Tylko właściciel dobrego jakościowo grilla uzurpuje sobie prawo do tego miana. Jakie wyróżniamy atrybuty „grill-mistrza”? Grilo wędzarnia, grill murowany czy wędzarnia w ogrodzie to tylko niektóre ze świetnych rozwiązań na prawdziwie urozmaiconą ucztę przy ruszcie.

grill z cegły
Bo, przecież nie ma bardziej intensywnego aromatu niż dym wędzarniczy. Czy istnieje możliwość zorganizowania własnej przestrzeni na grillowe szaleństwo? Oczywiście, że tak! Wędzarnia murowana może przyjąć różne formy – te bardziej i mniej okazałe, od murowanych po mobilne, od małych po duże… efekt natomiast musi być jeden – ma być smacznie, a temperatura pod rusztem na być jak najwyższa, wówczas potrawy są chrupiące z zewnątrz i takie jak lubimy w środku.

 

Grill murowany w ogrodzie

Obecnie gamma wyboru wariacji grillowych jest bardzo szeroka. Wybudowanie takiego miejsca jak wędzarnia w ogrodzie nie jest już wymysłem abstrakcyjnym lub co najmniej marzeniem rodem z niedoścignionych Stanów Zjednoczonych. Wystarczy trochę miejsca na ziemi i zapał do gospodarzenia przy ruszcie. Nie jest oczywiście tajemnicą, że tematyka wędzenia wymaga pewnej podstawowej wiedzy co do pomiarów związanych z temperaturą, czasem przygotowywania i samego przyprawienia, jednak całe zamieszanie z tym związane ma uzyskać jeden cel – uśmiechy gości. To najlepsza forma spędzenia wolnego czasu w ogrodzie czy po prostu na świeżym powietrzu.

 
Zbuduj grill ogrodowy murowany, a na pewno „zamurujesz” swoich bliskich otwierając sezon jak prawdziwy „grill-mistrz”.